Masivul Ceahlau – Prezentare Generala a Muntelui Ceahlau

Muntele Ceahlau este cel mai renumit si mai impresionant masiv din partea centrala a Carpatilor Orientali, fiind unul dintre putinele complexe carpatine care mai pastreaza inca esantioane nealterate ale naturii. In plus, Ceahlaul este unul din cei mai bogati munti in legenda si mitologie. Aici o poti intalni pe Baba Dochia, pe Vulturul lui Traian, pe Panaghia, Toaca si multi altii.

Inconjurat de valea Bistricioarei la nord, valea Bicazului la sud, valea Bistritei la est si vaile Bistrei, Pinticului si Jidanului la vest, masivul Ceahlau este constituit dintr-un sistem de culmi dispuse radial, avand altitudini ce variaza intre 1000-1300 m si care converg catre cele doua puncte mai inalte: Varful Ocolasul Mare – 1907 m si Varful Toaca – 1904 m.

In acest climat temperat-continental, in functie de variatia pe altitudine a habitatelor, vom vedea multe specii de orhidee, printre care sangele voinicului (Nigritella rubra si Nigritella nigra) si papucul doamnei (Cypripedium calceolus), dar si bulbucii de munte (Trollius europaeus), argintica (Dryas octopetala) sau floarea de colt (Leontopodium alpinum), specii protejate la nivel european.

De-a lungul numeroaselor poteci de munte, pot fi intalnite specii comune zonelor montane, de la broaste divers colorate (Bombina variegata – buhaiul de balta cu burta galbena) si tritoni (Lissotriton montandoni – tritonul carpatic), la soparle (Zootoca vivipara – soparla de munte) si vipere (Vipera berus – vipera de munte) sau chiar o multitudine de pasari (pitigoi mari, de bradet, de munte, cu creasta, ticleni, sorecari, huhurezi) si mamifere (caprioare, cerbi, mistreti, ursi, lupi si chiar rasi).

Pe teritoriul Masivului Ceahlau se intalnesc urmatoarele arii protejate:

  • Parcul National Ceahlau
  • Situl de importanta comunitara ROSCI0024 Ceahlau
  • Situl de protectie speciala avifaunistica ROSPA0129 Masivul Ceahlau
  • Rezervatiile stiintifice Polita cu Crini si Ocolasul Mare
  • Monumentul naturii Cascada Duruitoarea
  • Rezervatia naturala acvatica Lacul Izvorul Muntelui si forestiera Secu

Articol preluat de pe Parcul National Ceahlau

Fotografie realizata de Toma Bonciu