Masivul Ceahlau – Reteaua Hidrografica a Muntelui Ceahlau

Masivul Ceahlau este un adevarat “castel de ape” reteaua hidrografica are un caracter divergent si este colectata, in final, de raul Bistrita. Alimentarea raurilor si paraielor cu obarsia in Ceahlau este asigurata in special din izvoarele freatice.

In prezent raul colector, Bistrita, a “disparut “ in sectorul limitrof cu Ceahlaul. intre confluenta sa cu raul Bistricioara si barajul de la Izvorul Muntelui s-a format cel mai mare lac de baraj artificial de pe raurile interioare ale Romaniei: lacul Izvorul Muntelui al carui tarm delimiteaza, spre est, Masivul Ceahlau. Bistricioara, marcheaza limita de nord si nord vest a masivului pe o lungime de 12 km, intre confluenta sa cu paraul Pintic si gura de varsare in lacul Izvorul Muntelui.

Bicazul, cel de-al treilea rau ca marime dintre afluentii Bistritei, delimiteaza la sud masivul incepand de la confluenta sa cu Paraul Jidanului (Caprei) si pana in dreptul orasului Bicaz .

In afara raurilor Bistricioara si Bicaz afluentii de ordinul I ai Bistritei sunt si paraie mult mai mici: Cosusna, Izvorul Muntelui, Secu, Izvorul Alb, Tiflicul, Rapciunita si Schitul.

Principalele paraie din Ceahlau isi au izvoarele sub abrupturi, la altitudini cuprinse intre 1250 si 1300 m, de unde dreneaza apele freatice cantonate in masa de grohotisuri. Exceptand paraul Pintec toate cursurile de apa isi au obarsia in interiorulParcului National Ceahlau si sunt scurte (cel mai lung, Bistra, are 17 km lungime). Dintre acestea mai importante sunt: Paraul lui Martin, Schitul, Slatina, Tiflicul, Izvorul Alb, Izvorul Muntelui, Bistra si Neagra.

In lungul profilului longitudinal al paraielor cu obarsia din Ceahlau apar numeroase ruperi de panta (pe Izvorul Muntelui, Bistra Mare si Bistra Mica, paraul Rupturi) determinate de prezenta orizonturilor litologice cu rezistenta mai mare la eroziune. Cel mai reprezentativ exemplu in acest sens il constituie cascada Duruitoarea unde apele paraului Rupturi se pravalesc peste doua praguri de la 25 m inaltime.

Articol preluat de pe Parcul National Ceahlau

Fotografie realizata de Toma Bonciu