Masivul Ceahlau – Geologia Muntelui Ceahlau

Opera unei indelungate și complexe evolutii geologice Masivul Ceahlău se incadreaza, sub aspect structural, în aria flisului cretacic intern, cu exceptia sectorului sud-estic care face parte din flisul extern.

Pe teritoriul Parcului National Ceahlau formatiunile geologice din flisul cretacic intern apartin de panza de Ceahlau (in partea vestica si centrala) si de panza de Teleajen (in estul ariei protejate).

Panza de Ceahlau: din punct de vedere litologic se disting pachete groase de gresii, marne, argile, conglomerate etc. dispuse in benzi cutate si faliate orientate pe directia nord-sud. Conglomeratele, cunoscute sub numele de „Conglomerate de Ceahlau”, sunt depuse intr-un pachet gros de 500-600m. Ele formeaza, in partea centrala a Parcului National Ceahlau, un urias sinclinal suspendat marginit de abrupturi impresionante. S-au format din cimentarea naturala a unor pietrisuri fluviatile (galeti) in urma cu mai bine de 100 milioane de ani,la sfarsitul Cretacicului inferior.

In masa Conglomeratelor de Ceahlau se gasesc intercalate strate de gresie si calcare olistolitice cunoscute sub numele de klippe (blocuri de mari dimensiuni din calcar insedimentate in Conglomeratele de Ceahlau). Klippele sunt dispuse in doua nivele altitudinale: primul nivel se situeaza la altitudinea de 1500 m (Calcarul de la Piatra cu Apa) iar al doilea nivel la cca. 1650 m, in Ocolasul Mic.

Panza de Teleajen (Flisul curbicortical) situata la est de panza de Ceahlau este alcatuita din urmatoarele subunitati: stratele de Toroclej (sisturi argiloase negre cu intercalatii de gresii calcaroase), stratele de Palanca (sisturi argiloase cenusii-verzui, gresii micacee cenusii si gresii cu structura convulta), strate de Cotumba (gresii calcaroase) si de Lutu Rosu (marne si argile verzi si rosii).

Din Flisul extern in partea de est a Masivului Ceahlau se disting: Panza de Audia cu o latime de cca 800m formata din sisturi negre (Stratele de Audia), argile verzi, rosii si negre (formatiunea argilelor vargate) precum si formatiuni geologice ce apartin de Panza de Tarcau (gresia de Tarcau).

Articol preluat de pe Parcul National Ceahlau

Fotografie realizata de Toma Bonciu