Masivul Ceahlau – Clima in Ceahlau

Masivul Ceahlau este incadrat in tinutul climatic de munte (munti josi, cu altitudinea intre 800 si 1900 m), subtinutul climatic al Carpatilor Orientali.

Conditiile climatice din Ceahlau se supun atat zonalitatii altitudinale (etajele climatice) sau sunt rezultanta unor conditii locale (expozitii diferite ale versantilor, tipul si gradul de acoperire cu vegetatie etc.) ce determina delimitarea unor topoclimate specifice. Astfel teritoriul Parcului National Ceahlau apare ca un mozaic de topoclimate elementare naturale care prin imbinarea lor, ca intr-un urias puzzle, realizeaza topoclimatul complex al Masivului Ceahlau.

Temperatura aerului variaza cu altitudinea. Cele mai scazute valori termice s-au inregistrat pe platoul superior iar cele mai mari la poalele Masivului Ceahlau. in Ceahlau, pe cele mai mari inaltimi, pe parcursul a 193 zile/an se inregistreaza temperaturi sub 0 grade in timp ce la altitudini mai coborate suma zilelor de inghet este de 133.

Diferenta termica intre varful Toaca si satul Ceahlau, la nivelul temperaturii medii anuale, este de 6,5 grade C. Amplitudinile termice intre valorile medii lunare sunt mai mici iarna ca urmare a efectului inversiunilor termice de pe fundul vailor care sunt mai frecvente si au o intensitate mai mare in in acest anotimp.

Vantul inregistreaza cele mai mari viteze la nivelul crestelor si pe platoul superior din directia dominanta vest in vreme ce la nivelul vailor principale circulatia curentilor de aer descendenti este mai activa. Viteza medie a vantului este de 6-8 m/s vara si 12-14 m/s iarna, dar se pot atinge deseori si 40 – 50 m/s.

Supus in special influentelor de aer atlantic, pe Ceahlau numarul de zile cu precipitatii este mare (208,8 zile/an, din care 50% ninsori). Media precipitatiilor este de peste 700 mm, din care 60-70% se inregistreaza in perioada de primavara si vara. Precipitatiile sub forma de ninsoare pot sa cada in orice luna a anului. Un fenomen deosebit este ceata care se produce in 70% din zilele anului.

Articol preluat de pe Parcul National Ceahlau

Fotografie realizata de Toma Bonciu